Twoja wymarzona kuchnia jest w końcu gotowa? Wszystkie kafelki, szafki, okapy i światełka są na swoim miejscu? Doskonale! Teraz możemy zająć się tym, do czego została stworzona. Chochelka w dłoń, top 10 przepisów na stół i jazda! Wyjmij garnek i… jaki garnek? Żeliwny? Z kamienia? Duży czy mały? A może lepsza będzie patelnia?
Jeśli ktoś kiedyś pomyślał, że na urządzaniu kuchni robota się skończyła, był w błędzie. To tylko pierwszy etap, zanim zaczniemy gotować. A jak to mówią, coś trzeba do garnka (lub patelni!) włożyć. Jak się do tego zabrać? Zobaczmy!
Garnek garnkowi nierówny!
Wydawać by się mogło, że dobór narzędzi kuchennych jest prosty. Garnek to garnek, patelnia to patelnia, tak? Błąd! Nie wystarczy, że wiesz, czego dokładnie chcesz. Musisz poznać właściwości, zalety i wady różnych naczyń kuchennych, zanim zdecydujesz się na zakup:
- Przewodność cieplna – niektóre materiały są lepszymi przewodnikami ciepła niż inne. Lepsza przewodność oznacza, że potrawy będą się gotować równomiernie;
- Rodzaj kuchenki – korzystasz z gazu? Indukcji? Nie wszystkich garnków i patelni możesz używać na swojej kuchence;
- Reakcja z żywnością – niektóre materiały reagują z wybranymi pokarmami, wpływając na ich smak. Przykładowo miedź wchodzi w reakcję z kwaśnymi potrawami. Tak przygotowywane potrawy mogą źle wpłynąć na nasze zdrowie;
- Łatwość w utrzymaniu w czystości – czyt. „Czy to można myć z zmywarce?” 😉
- Cena – tu chyba nie trzeba nic tłumaczyć 😉
A ta patelnia to z czego?
Ile naczyń, tyle materiałów. Patelnie i garnki mogą być wykonane z najróżniejszych tworzyw i kombinacji. Każda ma swoje właściwości, zalety i wady. Omówimy sobie króciutko kilka najpopularniejszych typów, żeby ułatwić wybór 😉
Ceramika – gwóźdź programu to nieprzywieralna powłoka ceramiczna. Do kuchennych wojaży nie potrzebujesz więc oleju, a skoro nic nie przywiera, to łatwo się to czyści. Garnki i patelnie ceramiczne są niestety mniej trwałe w porównaniu np. ze stalowymi. Powłoka ceramiczna jest delikatna, więc do gotowania możesz używać tylko drewnianych lub plastikowych przyborów kuchennych. Ze zmywarką też się niespecjalnie lubią.
Granit – nierdzewny i bezpieczny dla pokarmów, ponieważ nie wpływa na ich smak czy zapach. Jak na kamień przystało, odporność na uszkodzenia mechaniczne jest wysoka, nie przeszkadzają tu nawet metalowe łyżki czy szpatułki. Granitowa powłoka szybko się nagrzewa, co znacznie usprawnia proces gotowania.
Aluminium – ten metal, pod wpływem wysokich temperatur, może wchodzić w reakcje z niektórymi produktami spożywczymi. Dlatego naczynia aluminiowe to tak naprawdę stal nierdzewna z warstwą aluminium. Często dodaje się do tego nieprzywieralną powłokę, dla wygody. Garnki i patelnie aluminiowe są bardzo lekkie i łatwo je uszkodzić.
Tytan – to eleganckie naczynia, które nie wpływają na smak potraw. Do powłoki tytanowej mało co przywiera, nie musisz więc używać oleju lub wody. Doskonale przewodzą ciepło i są wyjątkowo wytrzymałe, nie boją się zmywarki czy metalowych narzędzi. Naprawdę ciężko je zarysować! Wszystkie te zalety odbijają sobie jednak na cenie…
Miedź – naczynia kuchenne z tego materiału są powszechnie stosowane przez profesjonalnych kucharzy ze względu na doskonałą przewodność ciepła. Szybko się nagrzewają, ekspresowo dostosowują do zmian temperatury, a to pozwala kontrolować proces gotowania. Wymagają sporego doświadczenia i raczej nie sprawdzą się przy podgrzewaniu naleśników. Wymagają regularnego polerowania, a sam metal wchodzi w mało koleżeńską reakcję z kwaśnymi produktami.
Garnki i patelnie w dłoń!
Po tej lekturze, żadne naczynie kuchenne nie będzie Ci już straszne. Wiesz co jak gotuje, jak się myje, jak się grzeje. Pozostało już tylko wybrać!
ZOBACZ TAKŻE:
Podobne wpisy
O autorze


Witaj na moim blogu Home by Kate Jestem Kasia, na co dzień mama dwójki niesfornych dzieciaków. Uwielbiam kolory, roślinność i piękne dodatki. Postanowiłam stworzyć bloga pełnego inspiracji i porad dotyczących urządzania mieszkania.
Czytaj więcejOstatnie wpisy
Kategorie
- Budowa (4)
- Design (18)
- Inspiracje (31)
- Inteligentny dom (8)
- Kuchnia (19)
- Łazienka (8)
- Porady (36)
- Wnętrza (37)

